A 90-es évek eleje sokaknak meghozta a vállalkozási kedvét. Ez azonban nem jelentette azt, hogy a siker mindenkinél biztos lehet, de a kitartó vállalkozók, kemény munkával, igen szép eredményeket értek el. Azt a statisztikák sajnos jól mutatják, hogy 100 induló vállalkozásból csak 5 éli meg a harmadik évet, ez szerencsére cégünket nem értintette!

Pékségünk igen sok lépcsőfokon át jutott el a mai üzeméig, jelentős forgalmat és kiváló termékeket igazoló hátteréhez. Ehhez szükség volt egy agilis, soha semmit fel nem adó emberre, aki jelenleg is éj-nappallá téve vezeti a társaságot, ő az 1994-ben induló vállalkozás névadója, Méry Zoltán. A sütőipar azt a termékkört gyártja, amire naponta szükség lehet, hiszen alapvető élelmiszer. Ezért volt jó választás a pékség, ami Méry-Pékség Kft. néven alakult meg Keszthelyen. A 10 fővel induló kisüzem célja az volt, hogy betörjenek a keszthelyi piacra termékeikkel, illetve később, ha úgy adódik, továbbterjeszkedjenek. Ekkor 15-20 féle pékárut kínáltak a vásárlóknak, majd nem sokkal a nyitás után a vevői igényeket felmérve megkezdték a géppark fejlesztését, hogy további termékeket tudjanak gyártani.

A terjeszkedés lehetőségét a minőségi termékek, biztos és pontos szállítási rendszer alapozta, és 1998. október 30-tól már a zalaegerszegi Zalapék Kft. is a Méry-csoporthoz tartozott, amelynek termékei elsősorban a zalaegerszegi üzletekbe kerültek forgalomba. 2001. január végén teljesen beolvadtak a Méry-Pékség Kft-be, és az üzem Zalaegerszegre költözött.

A kínálat fejlesztése és bővítése természetesen nem állt meg, és 1999. júniusától cukrászati termékek gyártását is megkezdték a keszthelyi üzemben. Ezeket a termékeket elsősorban saját üzlethálózaton belül árulták. A cukrászüzemben szelet sütemények és alkalmi torták is készültek.

A Méry-csoport sütőipari szaküzletek üzemeltetésével is foglalkozott, ahol a teljes termékskála megtalálható volt. Négy saját tulajdonú üzlettel rendelkezett Keszthelyen, Zalaegerszegen és Balatonlellén. 1999. októberében megnyílt a cég első látványpéksége Zalaegerszegen a Centrum Áruház Hétforrás Diszkont üzletében, majd ezt követte 2000 júniusában egy balatonlellei látványpékség nyitása a Tempo üzletházban. A kínálatot egy speciális hidegkonyhai készítménykör és miniszendvics – 30 féle – erősítette, amely hamar népszerű lett a vásárlók körében.

  1. júniusától már a nagyobb üzletláncokba is megkezdték a pékáruk szállítását. Ez évtől a Méry-csoport felelt a zalaegerszegi, körmendi és szombathelyi SPAR áruházak, valamint a zalaegerszegi és a szombathelyi INTERSPAR áruházak sütő- és cukrászipari kínálatáért. 2001-ben a nagykanizsai Tesco üzletnek is megkezdték a szállításokat. 1999. decemberében a cég megvásárolta a zalaegerszegi Göcsej Cukrász Bt.-t, amely egyedi és minőségi termékeiről volt híres a megyében.
  2. márciusában a cég egy rangos díj tulajdonosa lett: a Verona Fodros-kocka száraztészta elnyerte a „Kiváló magyar élelmiszer” címet.
  3. júliusában a Méry-Pékség Kft. központja Zalaegerszegre költözött. Itt megkezdték az új üzem építését is. Az akkori legmodernebb gépekkel egy 1500 m² alapterületű, minden igényt kielégítő üzem épült.
  4. novemberében a Méry-Pékség minden üzemében auditálta a CAMPDEN & CHORLEYWOOD Magyarország Kht. a HACCP Élelmiszerhigiéniai rendszerüket.
  5. októberében egy újabb telephelyet vásárolt a cég Keszthelyen, amely még korszerűbb volt az eddigieknél, ez a korábbi osztrák tulajdonkörbe tartozó Anker Pékség volt. Az üzemhálózat biztosította azt a friss termékkört, amire építve a társaság mobil üzleteket indított három megyében, Jobb Kenyér néven. Ez segítette a kistelepülések élelmiszer ellátását, közel 120-150 településen.
  6. augusztus 20-án két újabb díjat is szerzett a Méry-Pékség: a Paraszt-kenyér elnyerte az „Év kenyere” díjat, a Fűszeres rozskenyér pedig a rozskenyér kategóriában aratott sikert.

Ez év szeptemberében a Méry-Pékség Kft. együttműködési szerződést kötött a Helikorn Rt.-vel, így régiós szállítását a Helikorn Rt. üzemében gyártatta.

Még csak 2004-ben járunk, de már eddig is rengeteg eredményt és sikert mutathatott fel a cégcsoport, sok fejlesztésen és terjeszkedésen esett át. Hamarosan megismerhetik a további minőségi változásokat is.