Egyre nagyobb hangsúlyt kap az egészségtudatos étkezés, sokan keresik a kizárólag természetes összetevőket tartalmazó élelmiszereket.

A polcokon rengeteg egészséges péksütemény közül válogathatunk: megtalálható többféle jótékony gabonából készült változat, teljes kiőrlésű, magvas vagy zöldséges is. Léteznek adalékanyag mentes termékek is, melyek közismertebb nevükön az E-mentes készítmények. Az élelmiszeripari adalékanyagok jelölésére és azonosítására szolgáló E-számrendszert az 1960-as években dolgozta ki az Európai Unió, hogy a fordításból adódó problémák és esetleges félreértések elkerülhetők legyenek. A Magyar Élelmiszerkönyv meghatározása szerint élelmiszer-adalékanyagnak minősül „ minden olyan élelmiszerként önmagában nem fogyasztott és jellemző élelmiszer összetevőként nem alkalmazott anyag – tekintet nélkül arra, hogy van-e tápértéke vagy sem –, amelyet az adott élelmiszer gyártása, feldolgozása, elkészítése, kezelése, csomagolása, szállítása és tárolása során technológiai célból szándékosan adnak az élelmiszerhez, melynek eredményeként önmaga vagy származéka közvetlenül vagy közvetetten az élelmiszer összetevőjévé válik” „Érdemes tudni azt is, hogy nagyon sok E–szám mögött a természetben is megtalálható anyagokat találunk, amelyek akár pozitív élettani hatással is bírhatnak, miközben az emberi szervezetre semmiféle egészségkárosító hatással nem rendelkeznek.” Ezért tehát nem mondhatjuk azt, hogy minden E-szám egészségkárosító hatású, nem árt azonban tisztában lenni azzal, hogy melyeket nem gond, ha fogyasztjuk.

Ugyanakkor bizonyos fogyasztói csoportok számára jelenthetnek egészségügyi kockázatot, mivel az arra különösen érzékeny embereknél allergiás tüneteket, intoleranciát válthatnak ki. Ezért érdemes már a megelőzésre is gondolni és egészségtudatos termékeket választani.

Az Aldi üzleteiben kapható E-mentes kenyér termékcsaládunk kizárólag természetes összetevőket tartalmaz, és nem találhatunk bennük  E- számmal jelölt adalékanyagokat, mint például a lisztkezelő szer vagy az emulgeálószerek. A tartósítószer is E-szám, ezért az is tiltólistás ezen kenyerek használatakor. Így maximum 4 napig őrzik meg frisseségüket, ezért érdemes betenni fagyasztóba, ha tudjuk, hogy nem fogy el pár napon belül. Hat változat kapható: Szeletelt rozskenyér, Szeletelt fitness kenyér, Szeletelt sárgarépás kenyér, Tökmagos kenyér, Szeletelt teljes kiőrlésű kornmix és Szeletelt tönkölyös-hajdinás. Fő alkotóelemük a rozs és a búza liszt, valamint a különböző magok. Ízük, mint az otthon sütött kenyérnek. Fogyasztásuk során pedig biztosak lehetünk abban, hogy kizárólag a természetben is előforduló alapanyagokat tartalmazzák.