A karácsonyi menü tervezése során talán a bejgli az első, amit gondolkodás nélkül felírunk a listára. Vajon miért van ez így, mi lehet a bejgli története, varázsa?

A bejgli egy hagyományos karácsonyi étel, melyet eleinte dióval vagy mákkal töltöttek meg. Mára a régi ízek mellett különleges variációkat is találunk, mint a nálunk is kapható Csokis-chilis vagy a Sütőtökös-narancsos bejgli. Eredetileg Szilézia vidékéről származik, egy 14. századi kalácsfajta az őse. Neve német eredetű, az eredeti sütemény patkó alakú formájára utal. (Németül Beugen= meghajlít). Az osztrákoknak köszönhetően érkezett és terjedt el hazánkban a 19. században. Ekkor kezdte el ugyanis a magyar nép német mintára megünnepelni a Karácsonyt. A karácsonyfaállítás szokásának kezdete is erre az időszakra tehető. Tehát eredetileg nem magyar süteményről beszélünk, viszont a hosszú évek során jelenléte állandósult a hazai ünnepi asztalokon.

A népi hiedelem szerint a dió Jézus Krisztust jelképezi, emiatt azt eszünk rontás ellen, a mák pedig bőséget hoz a házhoz, ezért is a két alapíz a legelterjedtebb itthon. Vidékenként eltérő azonban a neve: van aki bájgliként, van aki pejgliként ejti. A receptek is mutatnak némi különbséget, van ahol mézet kevernek a mákhoz, és van aki a diótölteléket sárgabaracklekvárral egészíti ki, valamint a fűszerek használata sincs kőbe vésve. A mi Diós bejglink elnyerte az Év bejglije díjat 2019-ben, így valószínű, hogy a receptúránk mindenki kedvence lehet. Az általános bejgli receptjét és kinézetét egyébként a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza, hivatalosan csak az nevezhető bejglinek, ami ténylegesen az előírtak szerint készült el.

A bejgli eleinte inkább családi események süteménye volt, majd fokozatosan leváltotta a karácsonyi kalács helyét az ünnepi asztalon. Czifray István írt róla idehaza először 1830-ban a Magyar nemzeti szakácskönyvben, ahol „Posonyi finom mákos kaláts” néven utal rá. Kezdetben kizárólag házilag készítették, aminek nagy hagyománya volt a családokban. Szerencsére ma már rengeteg helyről rendelhetünk vagy vehetünk, ezzel is levéve a terhet a háziasszonyok válláról. A mi webshopunkban például 5 íz érhető el, valamint Bejgli-boxban is kapható, ami karácsonyi ajándéknak is tökéletes.

Forrás: Az örökzöld bejgli